home

music   |   travel   |   pictures   |   info/contakt

travel report   |   been there   |   must go there

 

all alone tour 2005
OKTOBER
Orlando
Miami
Los Angeles

NOVEMBER
Fiji
Sydney
New Zealand

DESEMBER
Brisbane
Fraser Island
Hong Kong

Mandag 10 okt

Kvelden før avreise. Frem til i dag har jeg ikke hatt reisefeber eller sommerfugler i magen. Den triste følelsen av å vite at jeg kommer til å savne alle hjemme har vært mye sterkere, men i kveld kom nervene. Etter å ha møtt Kathrine og besøkt Kjell Andre for siste gang merket jeg det da jeg kjørte hjem. Ble helt svimmel. Måtte guffe opp stereoen, synge med, finne en bil å ligge bak og fokusere på bakfangeren hans for å ikke miste fokus og kjøre av veien. Tror jeg har fått pakket med meg alt, har laget detaljert pakkeliste c! Så får vi se om det blir noe søvn i natt før jeg må grytidlig opp. Sommerfugler må vel ha søvn de også?  

 

 

Tirsdag 11 okt

Flydag Oslo-London-Washington DC-Orlando. I dag sto jeg forsiktig opp for å ikke vekke sommerfuglene. Det klarte jeg fint. Var litt uggen i magen, men det var bare fordi jeg var sulten og trett. Tenkte at sommerfuglene våkner vel til liv når jeg sitter mutters alene ved gaten på Gardermoen. Da har jeg sikkert så mange i magen at jeg kunne spart meg for flybilletten og latt de fly meg over selv. Men sommerfuglene må ha gått lei og fløyet sin vei for nå sitter jeg på flyet til London, og da er de vel for sent ute? Over 4 timer venting på Heathrow er ufattelig kjedelig. Har handlet alt jeg trenger så shopping er ikke et alternativ. Sitter å lurer på om et fly har plass til nok drivstoff til 9 timers flyving over Atlanteren. Noe må man jo lure på mens man venter. Henting av leiebil i Orlando gikk greit etter å ha sovet hele flyturen fra DC. Litt mye bomkjøring når man ikke har kart, men kom da til slutt frem til hotellet. Det er 25 timer siden jeg sto opp og jeg har sittet 13 timer på fly. Da er det bare en ting å si; good night.  

 

 

På flyet til London

 

 

Onsdag 12 okt

Da jeg våknet opp i dag tenkte jeg "OK, hva gjør jeg nå? "Sånn er det å våkne uten timeplan. Etter en elendig kontinental frokost på hotellet bestemte jeg meg for å finne de store kjøpesentrene jeg hadde lest om. Orlando er nok ikke en by som står tidlig opp, for selv om de fleste butikkene åpner kl 9 var jeg mutters alene kl 11. Til slutt ble jeg for paranoid av alle ekspeditørene som gikk å fulgte med på meg med falkeblikk så jeg tenkte at jeg måtte finne et sted der det er flere folk. For å være på den sikre siden tenkte jeg Universal studios får være redningen. Etter mer bomkjøring, fordi jeg har hele tre kart som alle er like dårlige og derfor gjorde meg mer forvirret, kunne jeg endelig omgås mennesker som lot meg blende inn. 7 timer med action, spenning og humor til blodpris var en bra A4 start på ferien. Etter enda mer feilkjøring på vei hjem kunne jeg endelig ta kvelden litt tidlig for å kvitte meg med siste rest av jetlaget.  

 

 

Utenfor Universal Studios

Blues brothers show

Torsdag 13 okt

Skal prøve å finne frem til leiligheten til Aina og venninnene hennes før avreise til Miami. Men å få veidireksjoner av en jente som bare har vært her en måned og ikke selv kjørt bil her måtte jo vare et håpløst prosjekt. Jenter tenker høyre, venstre og rett frem i rundkjøringen mens gutter foretrekker å få en adresse slik at de kan lese kart og finne frem selv. En time forsinket var vi i alle fall på vei, en fem timers kjøretur. Fant et hotell på South beach, gikk ut for å spise middag og kikket i butikkene som fortsatt var åpne kl elleve om kvelden. Et minus med å reise på tur med 4 jenter fra Disneyworld på 18-20 år er at de er stort sett opptatt av ting som skjer på jobben. Jeg har ofte hørt uttrykket "5. hjul på vogna" men aldri funnet en bedre situasjon å bruke som eksempel. Men jeg klager ikke. Jeg er i Miami og koser meg, og i morgen er det beachen! PS! Aina har forresten bursdag i dag. Gratulerer med dagen!  

 

 

Fredag 14 okt

I dag har jeg bursdag, gratulerer til meg selv med 28 års dagen. Forsov meg en halvtime til å flytte bilen, men slapp unna bot heldigvis. Har ligget på stranden i 4-5 timer og håper jeg ikke har blitt solbrent. Det vil vise seg i kveld... På hotellrommet la jeg merke til en artig ting; på badet er et skilt hvor det står "At Days Inn, we truly care about your stay. We want you to be as comfortable and feel though this is your home away from home". Ja, de bryr seg så meget at de har gitt meg et rom hvor kun en av fire lamper fungerer, sluket i badekaret er tett og aircondition anlegget kortslutter så gnistføyken står ut i rommet. Nesten som å være på Carburetors konsert, "Alright, alright, I wanna see some hands!" Ja, her føler jeg meg hjemme!? Så var vi ute å shoppet litt før vi skulle til byen å spise. I Guess butikken klarte jeg (helt ubevisst) å skremme vettet av en stakkars jente. Jeg sto å ventet på at følge mitt skulle betale for klærne sine da det kom en amerikansk jente gående mot meg. Da hun var relativt nærme skikket jeg tilbake på henne og hun hylte og skvatt til så hun holdt på å gå i bakken. Jeg hadde stått så stille at hun trodde jeg var en utstillingsdokke. Hun kom til seg selv og beklaget seg fordi hun skvatt, syntes nok det var litt pinlig. Da vi skulle gå beklaget hun seg på nytt og fortalte at venninnen hennes trodde hun hadde blitt sprø fordi hun hadde stått og beklaget seg til en dokke. Hun trodde også jeg var en utstillingsdokke. Det var ikke vondt ment sa de, de fleste utstillingsdokker er jo veldig pene å se på. Takk sa jeg, vokste en centimeter på komplementet og så dro vi videre. Det ble ikke noe downtown den kvelden, shoppingen tok overhånd, og vi var så slitne at vi tok nok en tidlig kveld for å satse på stranden neste morgen. En bursdag med fyrverkeri på rommet, første strand dag uten å bli solbrent og et morsomt komplement - er fornøyd med det.  

 

Miami Beach

 

Lørdag 15 okt

Da jeg sto opp måtte jeg innse at det ikke alltid er sunshine i the sunshine state. Det regnet, så da ble det ikke noe strand og bading i dag. Tok en tur på biblioteket før frokost og fikk startet på en mail, men kom ikke langt med kun 15 min til rådighet. Så besøkte vi den norske sjømannskirken i Miami og fikk norske vafler med geitost og syltetøy, noe jentene (som har vært her noen måneder) i alle fall satte pris på. Hvorfor er det forresten en norsk sjømannskirke i Sveits? Er det en innsjø kirke? Hvor mange norske sjømenn seiler til Sveits da? Kjøreturen til Orlando gikk raskere enn turen ned, så vi var hjemme på 3-4 timer. Fikk vasket litt tøy hos Aina, takk forresten:), før jeg fant et motell for natten. Jeg har selvfølgelig klart å bli forkjølet av å gå ut og inn av butikker med aircondition. Det er ikke så ille, så det går nok snart over mamma.  

 

 

Søndag 16 okt

Byttet leiebil i dag. Den første bilen lyste "change oil" allerede da jeg hentet den. Dessuten var den gammel og ikke noe god å kjøre, så jeg tenkte at jeg får sikkert en nyere og bedre bil hvis jeg bytter. Og det gjorde jeg! Så i stedet for å kjøre rundt i en gammel sedan har jeg nå en ny SUV. Har ikke gjort noe spesielt annet enn å kjøre fra Orlando tilbake til Miami og hvilt på hotellet. Skulle forresten prøve å finne et hotell Aina visste om i går kveld. Og som sagt, å prøve å finne fram ut fra en veibeskrivelse av en jente er som å prøve å få en semitrailer inn i en tørketrommel. Vanskelig??  

 

 

Leiebilen

 

Mandag 17 ok

En 100 % hviledag på hotellet i et forsøk på å bli frisk igjen. Har bare vært ute for å kjøpe take away mat. Sett mye på TV... Ikke rart man blir forkjølet, i Norge må man ta på seg ekstra klær for å gå ut, her er det så varmt at det trenger man ikke. Men, du må huske på å ta med deg klær i tilfelle du skal inn igjen i en butikk eller restaurant for der har de aircondition på max!  

 

 

Tirsdag 18 okt

God mat som ikke er for dyrt er vanskelig å finne her. Enten er kafeene utsolgt for det jeg vil ha eller de serverer f. eks kun frokostmeny til ett visst klokkeslett - og amerikansk frokost vil vi ikke ha! Måtte lete etter frokost en time før jeg kjørte til nasjonalparken Everglades. Her kan man gå på flere forskjellige stier flere steder i parken, som er stor som et lite land, og se på det ville dyre- og plantelivet og få seg et myggestikk eller ti. Jeg fant ingen alligatorer, men så mange store fugler og små insekter. Her skifter landskapet fra åpen sump til tett jungel like fort som været skifter fra sol til regn. En ny orkan, Wilma, har bygd seg opp de siste dagene og er kanskje på vei hit. Det betyr at soling og bading må legges på hylla og jeg må finne andre aktiviteter. Synd det, jeg som hadde håpet å få litt sol på kroppen før jeg kom til Fiji.  

 

 

Onsdag 19 okt

Jeg forlater South Beach og flytter downtown nå som stranden ikke er et alternativ. I dag har jeg vært i Miami Seaquarium og sett delfiner, spekkhugger, pelikaner, hai, skilpadder, sjøkuer, sjøløver og alligatorer som jeg ikke fikk sett i går. Selv om orkanen nærmer seg og det var spådd regn fremover har det stort sett vært strålende vær i dag, noe som medførte moderert solbrenthet fra nakken og opp. Må innrømme at det er litt spennende å ha en orkan i hælene. Allerede i dag begynte evakueringen av turister fra Florida Keys. Orkanen vokser fort og er spådd til å bli en kategori 5, som er det største, med samme styrke som Katarina. Jeg føler meg allikevel 100% trygg, jeg følger nyhetene og kan jo bare kjøre av gårde hvis jeg må. Har fått et fint hotell ikke langt fra et klokketårn som spiller akkurat det samme klokkespillet som rådhuset i Oslo hvert 15. minutt. Når jeg ser ut av vinduet ser jeg Nesodden båtene, rådhustrappen og Akershus festning.  

 

 

Spekkhugger show

Med piggsveis

Torsdag 20 okt

I dag har jeg vært i Miami Metrozoo, en gedigen dyrepark det tok meg 5 timer å gå gjennom. De mest spennende dyrene jeg fant var Tigere, løver, koala, tre kenguru, bjørner og elefanter. Kjøpte meg lunsj som jeg delte med et sultent ekorn. Tenkte at når dyrene som bor der blir matet av menneskene som jobber der kan vel besøkende dyr mates av besøkende mennesker? Å være i Miami har vært som å være på en ekspedisjon nesten. Nå har jeg vært i nasjonalpark, akvarium, dyrepark og hvis ikke en orkan er en naturopplevelse så vet ikke jeg. Utpå kvelden bestemte jeg meg for å gå ned til brygga å få meg litt middag, men det ble med tanken. Føler meg så stusselig ved å sitte alene på restaurant at etter å ha gått samme runden forbi et snes spisesteder tre ganger gikk jeg heller sulten hjem til hotellet å tygde nøtter. Det er spennende å reise alene, men jeg gleder meg til å treffe noen jeg kjenner igjen. Noen å spise middag med så jeg ikke sulter!  

 

 

Hvit bengalsk tiger

 

 

Fredag 21 okt

Flyttet ut fra Miami tilbake til Orlando i dag, litt lenger unna Wilma. Orkanen er tregere enn antatt og hvis den kommer vil den være nede i kategori 1 en gang i neste uke. Fikk kjenne hvordan regnstormene her kan være da jeg kjørte til Orlando. Så mye regn har jeg aldri sett på en gang og det renner ikke av veiene heller så vannspruten gjorde det enda verre. Jeg var livredd og måtte senke farten fordi bilen vinglet frem og tilbake i veibanen pga alt vannet mens andre suste forbi meg i 120 km/t. Folk er gale! USA er virkelig et patriotisk land. Jeg kan ikke huske at norske politifolk, brannmenn og ambulansesjåfører har det norske flagget på uniformene sine, men her har alle mulige folk flagg på seg. Vekterne ser ut som politimenn og til og med søppelmennene har egne uniformer med flagg på armen! Det er patriotisk det!  

 

 

Lørdag 22 okt

Har hatt en veldig fin og rolig dag i dag. Startet på biblioteket hvor jeg kjøpte internett tid for resten av uken. Deretter var jeg på Ripley's Believe It Or Not museum. Mye rart å se på der; Verdens største ditt og minste datt, verdens eneste dutt og en amazing dott. Og en video som forteller at et av de mest spesielle stedene Ripley reiste til var "a little town in Norway called Hell." Go Trøndelag! Tuslet litt rundt på International road og stakk en tur nedom Disney Downtown for å rekognosere. På kvelden var Aina og jeg på kino og vi spiste på Planet Hollywood, det var veldig koselig. Vi så planetens raskeste ryddedame, en attraksjon i seg selv. Kanskje var hun datter av David Copperfield for tempoet og måten hun ryddet og vasket bordet på var magisk. Det var som å se på en Charlie Chaplin film, alt gikk fort! Et av kveldens beste innslag. I Oslo er vel Saga den største kinoen med 6 saler. I Downtown Disney har kinoen 24 saler! Enda en ting som er stort i USA. Til slutt lovet jeg Aina å dele ut et kompliment. Da vi var i Miami på bursdagen min møtte vi en gjeng norske jenter som også jobbet i Disneyworld hvor Ida fra Valdres (artig dialekt) fortjener en hilsen. "Hei Ida. Med det sprudlende positive humøret ditt kunne du kurert alle verdens depresjoner. Don't ever change the way you are." Jeg ble imponert over hvor mye positiv energi en person kan skape på to minutter.  

 

 

Søndag 23 okt

En relativt avslappet dag i dag. Var på Nasa Kennedy Space Center. Da jeg var liten var onkelen, tanta, fetteren og kusinen min på ferie i Florida og de hadde med en romferge til meg som suvenir og det var stas husker jeg, så det var moro å endelig ha vært der selv. Siden det var søndag var det ikke så mye liv på senteret. Folk jobber jo der til daglig og man kan se verkstedhallene hvor de jobber med komponentene til romstasjonene. Jeg så derimot en alligator, øya senteret ligger på er Amerikas nest største naturreservat etter Everglades.  

 

 

Kennedy space center

Mandag 24 okt

I dag er det orkan dag. Wilma traff Floridas østkyst kl 6 i morges og forlater vel vestkysten kl 12, men regnet og vinden henger igjen et par timer etter det. Det har vært kraftig regn, vind, lyn og torden det siste døgnet og i morgen er det heldigvis spådd fint vær igjen. Ingen attraksjoner er åpne så det er ikke så mye å finne på i dag. Det er farlig å kjøre pga regn og vind så jeg holder meg på hotellet inntil videre. Tenkte jeg skulle prøve biblioteket etter en stund. Bilen vingler fra side til side, trafikklysene vaier i vinden, brukkne skilt og grener ligger i veien, fikk non bra bilder. Når jeg kommer frem er biblioteket stengt, men jeg fikk i alle fall føle stormen på veien dit. Senere på kvelden var jeg med Aina og noen venninner på Florida Mall. Kjøpesentrene her er så store at man rekker ikke gjennom dem på en hel dag. Da er det praktisk at man kan sjekke inn på senterets hotell og fortsette runden neste morgen hvis man vil.  

 

 

Orkanen Wilma herjer

 

 

Tirsdag 25 okt

Så på nettet i dag at det er kuldegrader og snø i Oslo i dag. Her er det faktisk plutselig også blitt kaldt. I går kveld kom det kald vind etter at orkanen passerte, jeg våknet i natt av at jeg frøs og aircondition har jeg ikke hatt på en uke. Det er 11 grader her, noe jeg tror er veldig lavt for årstiden.
Jeg kommer til å savne å stå på snowboard mens jeg er borte, men det tar jeg igjen når jeg kommer til Chamonix. Dere får pakke dere godt inn i klær og pledd og varme hverandre. Var i Disneyworld, Epcot Center i dag med Aina. Siden hun jobber her kommer jeg gratis inn i alle parkene og sparer en lastebil med penger. Supert! Norge er et av landene som er representert her. Det var rart å se Akershus festning speile seg i vannet, ellers kan man blant annet gå på engelsk pub, spise sushi i japansk tempel, besøke et Maya tempel eller handle på et marokkansk market. Hver kveld brenner de av fyrverkeri for sikkert mange titalls tusen kroner, det var flott å se på (kom å få noen tips Kjell Andre).  

 

 

Aina og meg i Epcot

 

 

Onsdag 26 okt

Ny Disney dag. Vi startet i Animal Kingdom hvor vi bl.a. kjørte safari før Aina dro hjem. Jeg vandret litt rundt for meg selv før jeg dro til Epcot. Det er mat og vin festival nå, så i tillegg til de fast representerte landene er det mat fra mange nasjoner å velge blant. Jeg smakte på forskjellige småretter fra Kina, Japan, Sør-Afrika før jeg avsluttet med norsk riskrem, mmmm.... Prøvde å få med meg litt av The Beach Boys konserten, men kom så sent at det var vanskelig å se noe særlig gjennom et par trær og mye mennesker. Fyrverkeriet er selvfølgelig obligatorisk før det er på tide å komme seg hjem.  

 

 

Fyrverkeri i Epcot

 

Torsdag 27 okt

En ting har jeg fått bekreftet i løpet av de siste dagene, Disneyworld er ikke så spennende for store barn som meg. Allikevel er nok Disney-MGM studios den mest spennende parken. Jeg var der i dag, og høydepunktet var Aerosmiths Rock 'n' Roller Coaster. Forøvrig var det mye annet spennende å oppleve, bl.a. spesialeffekt show. Senere dro jeg til Epcot for å fortsette min kulinariske matreise. I dag smakte jeg tyrkisk, gresk, et gedigent ekkelt amerikansk turkey leg, og som i går, norsk riskrem. Sa farvel til Aina i Akershus Royal Banquet Hall og avsluttet kvelden med show og fyrverkeri i Disney-MGM studios. Siste dag i Orlando. I morgen flyr jeg til Los Angeles.  

 

 

En kjent Disney figur

 

Fredag 28 okt

Nå sitter jeg på hotellrommet i L.A. og er ganske satt ut og vet ikke helt hva jeg skal si for i forhold til hvordan internett siden så ut så er dette det mest lugubre slumstedet jeg har sovet på, og det på Hollywood blvd, walk of fame! Da jeg så inngangsdøra trodde jeg det var et horehus som var forsøkt gjemt mellom butikkene på hver side. Flyturen var lang og pinfull, men møtte Gary fra L.A. Han pekte ut av vinduet på lysene der nede og fortalte hvor Hollywood og downtown var, og at det var 4 mill innbyggere i L.A. Jøss sa jeg, det er jo like mange som i Norge! (sa det på engelsk da). Taxituren fra flyplassen var veldig behagelig. Sjåføren snakket dårligere engelsk enn meg, men jeg følte at han trivdes med å ha meg som passasjer og det var behagelig å bli møtt slik på et fremmed sted. Er forresten ikke sikker på om han hadde fått førerkort i Norge. Da han skulle lese adressen jeg gav ham til hotellet måtte han ta på seg forstørrelsesglassbriller, sånn som frimerkesamlere og diamanthandlere bruker, for å kunne lese det. OK, tenkte jeg, håper han bare er nærsynt frem til panseret på bilen sin.  

 

 

Inngangsdøren til hostellet

Walk of fame

Lørdag 29 okt

Tuslet litt rundt på Hollywood blvd og kjøpte cd'er før jeg tok metroen downtown for å gå på biblioteket (internett). På veien opp til biblioteket befant jeg meg plutselig på et filmsett, midt i gata. Før jeg visste ord av det kom det en mentalpasient som hadde rømt fra sykehuset, halvnaken i sykehusklær, på politimotorsykkel med politimannen hengende på bakhjulet susende nedover gaten. En scene fra filmen Crank visstnok. Dro så videre til Little Tokyo og spiste sushi frokost og var på japansk/amerikansk museum. L.A. er visstnok plutselighetenes by for igjen, plutselig, ble jeg dratt inn i et auditorium under et foredrag av 4 krigsveteraner fra 2. verdenskrig, med minoritetsbakgrunn. De fortalte om hvordan de strevde for å komme inn i militæret, hvordan de ble diskriminert, sine mest skremmende øyeblikk og deres håp og bønner for fremtiden. Og der satt jeg som eneste blekansikt blant japanere og afroamerikanere og lurte på når jeg kunne reise meg å gå. Selv om dette ikke var planlagt var det faktisk interessant å høre på. På kvelden skulle jeg gå fra West Hollywood til Beverly Center for å spise på Hard Rock Cafe, det var nemlig ikke så langt på kartet. Da jeg hadde gått langt og lenge......zzzzz......og lengre enn langt var jeg bare halvveis. Da husket jeg Gary fra flyet, og at L.A. var like stort som Norge. Heldigvis var det antall "ansatte" ikke "volum", men det er langt å gå fra Sarpsborg til Bardufoss og da jeg kom frem var det blitt mørkt, så da var det på tide å gå hjem igjen.  

 

 

Søndag 30 okt

En ganske artig ting skjedde i dag, men jeg skal gjøre en lang historie kort. Det viste seg etter hvert at jeg har gått på feil tid mens jeg har vært her. Klokken min har gått en time for fort. Det var artig fordi jeg fant det ut i kveld og har lurt på om jeg har hatt feil tid siden i morges. Det er mye artige detaljer i denne historien så de som vil kan få de senere.
Tydelig at L.A. er filmens by. I dag var det premierefest for filmen Chicken Little, en animasjonsfilm med Zach Braff som har stemmen til hovedfiguren. Zach Braff var han som hadde hovedrollen i komi TV serien Scrubs som går/gikk på TV3. Husker ikke hva den heter på norsk. Handler om legestudentene J.D., Turk, Elliot og Carla, og legene Dr. Cox og Dr. Kelso. Hvis noen vet hva den heter på norsk så skriv tilbake. Lars! Tv spørsmål, dette klarer du! Uansett ventet jeg i flere timer far å få et glimt av stjernene på den røde løperen, det var moro. Ellers møtte jeg kanskje verdens beste musiker, Elton John, og bl.a. Elvis, Kermit og Superwoman. Deretter bar det av gårde til flyplassen for 10 timers flytur til Fiji.  

 

Et glimt av stjernene

Zach Braff

Elton John?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Til toppen

Mandag 31 okt

Bli vekket kl 03, da er det visstnok morgen og frokosten er servert. Vi lander på Fiji kl 05. Etter tre og en halv time venting tar jeg et bitte lite fly til øya Mana. Etter å ha havnet på feil resort, mistet bagasjen min og funnet den igjen er jeg endelig på rett sted. Her er det ingen butikker, bare sand, stein og palmer. Utenfor vinduet mitt er det tre store mangotrær med masse frukter, tre geiter ligger å sover og skolebarna står i rung og synger "if you're happy and you know it clap you're hands" og "when the saints go marching in". Tenk på det mest primitive stedet du kan - det er her. Her er det strøm bare visse tider på døgnet for å spare aggregatene. Som vanlig klarer jeg å legge ut på en spasertur som er i overkant av hva jeg hadde regnet med da jeg skulle gå rundt øya langs stranden. Jeg kom rundt dehydrert, svimmel og nesten blind halvannen time senere. Lærer aldri:) Nå vet jeg hvordan det er å gå i ørkenen i tre dager uten vann.

 

                                                      Til november

 

Fiji korall øy